Jak przechowywać produkty, które z natury są trwalsze? Jak powinny być przechowywane chociażby produkty suche, które mogą stać w magazynie nawet ponad rok? Czy są jakieś konkretne zasady, których warto się trzymać, przechowując u siebie różnego rodzaju żywność?
Jak powinny być przechowywane produkty suche?
W wielu branżach istnieje potrzeba przechowywanie większych ilości produktów suchych w magazynach. Specjalny magazyn produktów suchych mogą posiadać takie biznesy, jak restauracje czy sklepy spożywcze, które muszą znaleźć sposób na to, aby przechowywać duże ilości produktów nadających się do spożycia. W jaki sposób jednak zrobić to, aby zminimalizować możliwe straty, które mogą być bardzo kosztowne dla biznesu? Przede wszystkim warto zawsze utrzymywać odpowiednią temperaturę, która w przypadku produktów suchych wynosi mniej więcej od 15 do 20 stopni Celsjusza. Nie jest to ani przesadnie niska, ani zbyt wysoka temperatura – taką samą potrzebują wszelkiego rodzaju przyprawy.
Warto też poznać kilka zasad, którymi warto kierować się podczas przechowywania najróżniejszych produktów spożywczych w swoich magazynach. Przede wszystkim warto w magazynach utrzymywać porządek i za wszelką cenę unikać chaosu, ponieważ chaos i bałagan mogą skutkować zwiększeniem ilości strat w przechowywanych produktach. Oprócz tego, ważne jest to, aby to co pierwsze znalazło się na magazynie pierwsze też ten magazyn opuściło. Zasada ta działa pod nazwą FIFO - first in first out, która obowiązuje również na półkach sklepowych (dlatego produkty ustawione na przodzie mają wcześniejszą datę ważności, a te które są ustawione z tyłu regału mają dłuższą datę ważności). Dobrze by również było, aby produkty były przechowywane w opakowaniach zamkniętych hermetycznie, aby powietrze nie dostawało się do środka.
Oprócz tego pamiętaj o oddzielaniu różnych produktów spożywczych od siebie. Chodzi o to, aby owoce czy warzywa nie miały kontaktu z nabiałem, mięsem czy produktami suchymi. Dzięki temu wszystkie produkty będziesz mógł przechowywać tak długo jak się da, bez obaw, że jedne wpłyną negatywnie na inne.
W jakich temperaturach powinny być przechowywane produkty?
Jak już wcześniej zostało wspomniane, produkty suche oraz przyprawy mogą być przechowywane w temperaturach wahających się do 15 do nawet 20 stopni Celsjusza. A co z innymi produktami spożywczymi, które nie muszą być przechowywane w lodówkach? Napoje alkoholowe (a więc zarówno piwa, jak i wina czy wódki) dobrze sobie radzą w temperaturze od 10 do 18 stopni – tak samo jak napoje bezalkoholowe. Natomiast ziemniaki i warzywa korzenne najlepiej przechowywać w temperaturze od 10 do 16 stopni. Natomiast kiszonki dobrze będą radziły sobie w pomieszczeniach, w których panuje od 10 do 15 stopni. A śledzie w temperaturze od 5 do nawet 18 stopni Celsjusza.
Produkty w lodówkach – co z nimi?
A jak się sprawa ma z produktami przechowywanymi w lodówkach? Tutaj również wszystko zależy od tego, o jakim produkcie jest mowa. Mięso może być przechowywany od 0 do 3 stopni Celsjusza, ale ryby mogą być przechowywane od -2 do 2 stopni Celsjusza. W nieco wyższych temperaturach mogą być przechowywane produkty nabiałowe, które dobrze radzą sobie w temperaturach od 2 do 4 stopni Celsjusza. Natomiast warzywa oraz owoce, które uważane są za nietrwałe, dobrze trzymać chłodni w której panuje temperatura od 4 do 8 stopni Celsjusza.