Zawartość wilgoci w ceramice

Pomiar wilgotności w ceramice

Wilgotność jest parametrem krytycznym dla produkcji i przetwarzania ceramiki. Pomiar wilgotności jest niezbędny do prawidłowego działania suszarni z błędem mieszczącym się w granicach 0,1%.

Produkty ceramiczne mają wiele zalet w stosunku do produktów wykonanych z innych materiałów. Właściwości ceramiczne obejmują odporność na ścieranie, wysoką wytrzymałość, długą żywotność, odporność termiczną, porowatość i nietoksyczność. Żadnej z tych właściwości nie można jednak osiągnąć bez odpowiedniego procesu produkcyjnego oraz stałego nadzoru i regulacji wilgotności.

czytaj całość »
Wymagania funkcjonalne dla systemu do monitorowania warunków wytwarzania

Specyfikacja wymagań użytkownika dla systemu monitoringu warunków wytwarzania (temperatura i wilgotność względna)

Elektroniczny system monitoringu warunków wytwarzania ma za zadanie ciągłą rejestrację temperatury (T) i wilgotności względnej (RH). Może być instalowany w zamykanych pomieszczeniach, chłodniach, mroźniach i lodówkach. Pomiar może odbywać się przewodowo (LAN) lub bezprzewodowo (WiFi) z ściśle określonym (programowalnym) krokiem pomiarowym. Zadaniem systemu jest zbieranie danych pomiarowych z rejestratorów, ich wizualizacja oraz sygnalizacja stanów alarmowych. Dostęp do danych bieżących oraz archiwalnych powinien być możliwy z kilku stacji roboczych w dowolnym momencie. Logowanie do systemu powinno odbywać się poprzez spersonalizowany login i hasło do określonych poziomów dostępu. Wszystkie zmiany w systemie powinny być zapisywane poprzez nieedytowalny mechanizm śledzenia zmian.

czytaj całość »
2 systemy pomiaru wilgotności papieru i tektury na linii produkcyjnej

W większości zastosowań bardzo ważna jest wiedza na temat wilgotności lub zawartości wilgoci w produktach, a ponadto kontrola tych parametrów. Systemy dwóch firm, Schaller oraz MoistTech, są jest najlepszym przykładem na optymalizację procesu produkcyjnego. Obie mają kilkudziesięcioletnie doświadczenie w branży pomiarowej, a zebrane przez nie know-how gwarantuje prawidłową realizację pomiarów wilgotności:

  1. PMCS (Papier Moisture Control System) - system ciągłego pomiaru wilgotności pracujący w oparciu o nieinwazyjny miernik wilgotności papieru i kartonu - metoda dielektryczna
  2. IR-300C - system pomiaru wilgotności on-line wykorzystujący bezdotykowy czujnik wilgotności tektury i papieru - metoda NIR (near infra-red), bliska podczerwień 

Prezentowane rozwiązania są sposobem na rozwiązanie problemu kontroli parametrów na linii produkcyjnej. Dzięki własnej produkcji niezbędnych komponentów, oprogramowania i oferowania integracji z istniejącym lub planowanym procesem w zakładzie produkcyjnym, obie firmy dostarczają kompletne rozwiązanie pomiarowe.

Już na etapie przygotowywania oferty współpracujemy z Państwem, analizując problem, badając przesłane próbki materiałów i analizując zdjęcia oraz filmy z zakładu produkcyjnego. Uzgadniamy z klientem jaka metoda laboratoryjna jest obecnie stosowana (np. wagosuszarka, pomiar przenośnym miernikiem RH) wielkość badanych zwykle próbek oraz dokładność stosowanej obecnie metody. Zbieramy informacje jakiej zmienności można się spodziewać w wynikach, jaki jest zakres wilgotności badanych produktów, jakiej dokładności wymagać się będzie od czujnika i jaka metoda będzie używana do weryfikacji pomiarów. Zachęcamy również do wypełnienia kwestionariusza aplikacyjnego, który jest przydatny w lepszym zrozumieniu potrzeb klienta.

Na tej podstawie nasi specjaliści udzielają bezpłatnie wyczerpujących porad dotyczących proponowanych rozwiązań technicznych.

czytaj całość »
Co oznacza termin przetwórstwo papieru

Jeśli nie pracujesz w przemyśle celulozowo-papierniczym, to zapewne nie do końca rozumiesz pojęcie "przetwórstwo papieru". Oznacza ono proces pozyskiwania surowego papieru, produkowanego w papierniach na całym świecie i tworzenia gotowego produktu, takiego jak książka czy magazyn.  Zanim porozmawiamy o roli, jaką odgrywa konwersja w tym procesie, porozmawiajmy szybko o tym, jak powstaje papier.

Większość papieru jest wytwarzana z włókien drzewnych zwanych pulpą celulozową. Masa ta jest gotowana, bielona, cedzona, spłaszczana i suszona w procesie, w którym otrzymuje się ciągły arkusz papieru zwany wstęgą. Następnie papier jest zwijany w duże rolki, które mogą ważyć do 590 kg i mieć 348 cm szerokości. Ponieważ większość maszyn drukarskich pracuje w rolkach o szerokości mniejszej niż 348 cm, to rolka papieru musi być przycięta do rozmiaru, który pozwoli na jej dalsze użycie. Ten proces cięcia zwojów nazywany jest konwersją (ang. converting).

Przekształcanie czyli konwersja dużych rolek pierwotnych w mniejsze rozmiary ma wiele różnych aspektów. Jednym z nich jest dbanie o prawidłowy ciągły pomiar wilgotności papieru i sprawdzanie poziomu wilgoci. Jest to jednak zasadnicza część procesu wytwarzania produktu końcowego. Ponieważ istnieje wiele różnych wielkości pras drukarskich, zmiana szerokości i/lub średnicy rolki papieru jest wymagana w celu dostosowania do używanej prasy drukarskiej. Odbywa się to za pomocą jednego z 2 rodzajów procesów przetwarzania. Pierwszym i najbardziej powszechnym z nich jest cięcie papieru przy użyciu maszyny do konwersji papieru zwanej odwijarką (ang. Slitter / Rewinder). Maszyna ta bierze duże rolki i odwija materiał poprzez serię noży, które tną papier na mniejsze szerokości, a następnie przewija papier na nowe rolki. Drugi typ maszyny konwertującej tnie całą rolkę na mniejsze rolki bez konieczności rozwijania lub przewijania papieru. To urządzenie do przetwarzania papieru nazywane jest precyzyjną pilarką rolkową do papieru. Nowe rolki o dużych rozmiarach są teraz gotowe do wykorzystania w różnych procesach drukowania wymaganych do produkcji naszych codziennych przedmiotów, takich jak książki, pudełka, torby i inne.

czytaj całość »
Aptekarzom będzie grozić nawet pięć lat pozbawienia wolności

Aptekarzom będzie grozić nawet pięć lat pozbawienia wolności za złe przechowywanie produktów medycznych

Wiceminister sprawiedliwości prof. Marcin Warchoł powiedział, że państwo musi zapobiegać niebezpiecznym sytuacjom i chronić pacjentów zanim dojdzie do realnego zagrożenia życia lub zdrowia. 

Wypowiedź ministra związana jest z narażeniem ludzi na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, które miało miejsce w lutym 2018 w województwie lubuskim. Chodzi o sytuację, w której ok. 400 osób otrzymało szczepionki przeznaczone do utylizacji. Przez wiele godzin nie były one właściwie chłodzone. Wojewódzki inspektor farmaceutyczny nakazał ich utylizację. Mimo to w kilkunastu przychodniach podjęto decyzję o podaniu ich pacjentom.

Stąd pomysł, by karać już za niewłaściwe przechowywanie szczepionek, pod warunkiem, że do przestępstwa doprowadziło celowe działanie osób odpowiedzialnych za przechowywanie produktów medycznych.

– Nie chcemy karać kogoś, komu zepsuje się lodówka. Chodzi o sytuacje, gdy po zepsuciu się chłodziarki kierownik placówki lub osoba odpowiedzialna będą nadal przechowywali lek w celu jego podania – wskazuje minister Warchoł.

Aptekarze w Polsce mają możliwość skorzystania z oprogramowania i sprzętu, który zapewnia automatyczny monitoring w lodówkach i chłodniach przez 24 godziny na dobę. System taki natychmiast alarmuje wskazane osoby poprzez email, alarmy w aplikacji na smartfony oraz na ekranie tabletu lub komputera.

Jednak nawet najbardziej zaawansowany system nie ustrzeże przed umyślnym działaniem człowieka.

czytaj całość »
Monitoring temperatury w aptece

Bezprzewodowe rejestratory temperatury i wilgotności firmy Sensorist mają bardzo szerokie zastosowanie. Jednym z obszarów w których system ten cieszy się dużą popularnością jest farmacja. Tak jak HACCP jest standardem w przemyśle spożywczym, tak apteki w większości państw są zobligowane do ciągłego monitorowania temperatury przechowywanych lekarstw przy pomocy loggerów.

Temperatura przechowywania większości lekarstw zawiera się w zakresie 2-8°C oraz w temperaturze pokojowej nie przekraczającej 25°C (ta niższa podobnie jak w łańcuchu chłodniczym w przemyśle spożywczym).

Wiele lekarstw i produktów leczniczych ulega nieodwracalnej degradacji w przypadku ekspozycji nawet przez krótki czas na temperatury poniżej zera lub powyżej 8°C. Dlatego też stały monitoring warunków ich transportu do aptek i magazynowania jest bardzo ważny. Profesjonalny system rejestrujący temperaturęalarmujący na bieżąco personel apteki pozwala uniknąć strat finansowych.

czytaj całość »
Procesy termicznego utrwalania żywności

Dla uzyskania większej trwałości produktów żywnościowych poddaje się je konserwacji za pomocą ciepła lub zimna. Konserwacja produktów obejmuje procesy pasteryzacji, sterylizacji, prażenia i mrożenia w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności.

Pasteryzacja i sterylizacja to procesy termiczne stosowane głównie w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia określonych produktów żywnościowych. Oba procesy są odpowiedzialne za eliminację bakterii z żywności, których obecność stanowi zagrożenie dla zdrowia. Chociaż oba procesy wydają się spełniać tę samą funkcję to znacznie się od siebie różnią.

czytaj całość »
Do czego służy termo-higrometr oraz rejestrator temperatury i wilgotności?

Co to jest wilgotność względna, bezwzględna lub kondensacyjna i jak ją zmierzyć?

Powietrze w zależności od temperatury, może pomieścić większą lub mniejszą ilość pary wodnej czyli wilgoci. Przy zmianach temperatury zmienia się również wilgotność powietrza. Gdy temperatura powietrza wzrasta to zwiększa się również ilość zawartej w nim wody, natomiast gdy powietrze się ochładza ilość wody w nim zawartej odpowiednio się zmniejsza. Oznacza to, że dla danej temperatury istnieje stała i niezmienna ilość wody jaka może zmieścić się w powietrzu; mówimy wtedy o stanie nasycenia.

 

czytaj całość »
HACCP - Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli

HACCP to specjalnie opracowany prewencyjny system, którego stosowanie gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne żywności. System ten ma na celu identyfikację zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności oraz ryzyka ich wystąpienia na każdym etapie produkcji, przechowywania, transportu i dystrybucji żywności. 

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl