Producenci
Procesy pasteryzacji i sterylizacji a monitoring temperatury

Pasteryzacja oraz sterylizacja są sposobami konserwacji żywności powszechnie wykorzystywanymi w przemyśle spożywczym. Oba te procesy wymagają ścisłego monitoringu temperatury, a wszelkie niedopatrzenia w tym zakresie mogą skutkować przyspieszonym psuciem się zabezpieczonych w ten sposób produktów spożywczych. Zatem, na czym polegają oba te procesy i dlaczego rejestratory temperatury są niezbędne przy ich przeprowadzaniu?

System do monitorowania temperatury i jego rola w procesie pasteryzacji

Pasteryzacja polega na podgrzewaniu produktów do ściśle określonych temperatur w celu zabicia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych oraz produkowanych przez nie szkodliwych enzymów. Na przykładzie obróbki mleka wyróżnić można kilka rodzajów pasteryzacji. Najczęściej wykorzystywana jest pasteryzacja długotrwała (podgrzewanie do temperatury 62-80 °C przez 30 minut), krótkotrwała (podgrzewanie do temperatury 72-80 °C przez 15 sekund) oraz wysokotemperaturowa (temperatura procesu oscyluje w granicach od 80 do 100 °C). Wynika z tego, iż ze względu na ściśle określone zakresy temperatury, proces konserwacji żywności wymaga ciągłego monitoringu temperatury. Funkcje tą doskonale spełniają wodoszczelne rejestratory z sondą termistorową.

Rejestratory temperatury a proces sterylizacji

Sterylizacja termiczna wymaga podgrzania produktu do temperatury przekraczającej 100 °C. Najczęściej proces ten odbywa się w tzw. sterylizatorach parowych, wykorzystujących wodę w postaci gazowej rozgrzaną do 160-200 °C. Podobnie, jak w przypadku pasteryzacji, sterylizacja również wymaga ścisłej kontroli temperatury, gdyż przekroczenie wartości zadanych może doprowadzić do utraty wartości smakowych i odżywczych danego produktu. Z tego względu praktycznie każde urządzenie sterylizujące jest wyposażone w system do monitorowania temperatury, najczęściej wykorzystujący termistor, jako jednostkę pomiarową.

Konserwacja ma na celu nie tylko zabezpieczenie żywności przed psuciem, ale jednocześnie utrzymanie jej walorów smakowych. Z tego też względu, w całym procesie kluczową rolę odgrywa monitoring i ścisłe przestrzeganie zadanych wartości temperatury.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl