IR-3000F - Produkcja żywności - system ciągłego pomiaru wilgotności

Wysyłka w: 14 dni
Cena: 79 225,00 zł 79225.00
Cena netto: 64 410,57 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: MoistTech
Kod produktu: IR-3000F

Opis

IR-3000F - system ciągłego pomiaru wilgotności w produkcji żywności

Znajomość zawartości wilgoci w materiałach używanych w procesie produkcji żywności i pieczenia stała się jednym z najbardziej krytycznych elementów w przemyśle, ponieważ wiele surowców sprzedawanych jest obecnie w oparciu o ich wagę. Czujniki wilgotności MoistTech mogą zapewnić szybki test poziomu wilgotności surowców, pozwalając zaoszczędzić firmom dużo pieniędzy.

Równie ważna jest znajomość zawartości wilgoci na etapie mieszania w procesie produkcji żywności, ponieważ woda wpływa na jakość i konsystencję produktu końcowego. Zmiany i nadmiar wilgoci w mieszankach mogą prowadzić do zbrylania się surowców i powstania produktu niezgodnego z recepturą. Badanie wilgotności żywności pozwala na dostosowanie procesu mieszania w celu utrzymania właściwego poziomu wilgotności.

Producenci dążą do uzyskania możliwie najlepszego produktu końcowego.  Ilość wody w produkcie ma wpływ na jego smak, wygląd, konsystencję, stabilność, jak również okres przydatności do spożycia. Badanie poziomu wilgotności produktu końcowego gwarantuje producentom, że ich produkt będzie miał prawidłową konsystencję i będzie najwyższej jakości.

To, czy gotowe produkty mają za dużo czy za mało wilgoci, jest dużym problemem producentów. Weryfikacja czy zawartość wody nie jest zbyt niska może, szczególnie w przypadku artykułów spożywczych sprzedawanych na wagę, zapobiegać jego przesuszeniu. Z drugiej strony dodanie zbyt dużej ilości wody może wpłynąć na chrupkość, sprawiając, że produkt może stać się stęchły oraz przyczynić się do rozwoju bakterii i pleśni.

Monitorowanie zawartości wilgoci w procesie produkcyjnym żywności zapewnia oszczędności na kosztach energii i paliwa, a także zmniejszenie ilości odpadów produktu. Dzięki ciągłemu pomiarowi wilgotności czujnikiem NIR (zakres bliskiej podczerwieni), producenci mogą na bieżąco monitorować poziom wilgotności i odpowiednio sterować piecami, suszarniami, piekarnikami i frytkownicamioptymalizując proces produkcji przy minimalizacji wydatków energetycznych.

Dzięki ścisłej współpracy z branżą przemysłową i doświadczeniu zdobytemu podczas 40-letniej działalności w zakresie pomiarów, MoistTech posiada tysiące instalacji systemu IR-3000 na całym świecie dla szerokiego spektrum produktów spożywczych, od produkcji zawiesin po produkty sproszkowane. Oferujemy zarówno ciągły monitoring wilgotności na linii produkcyjnej jak i laboratoryjne czujniki wilgotności NIR do dodatkowych testów wybiórczych lub zastosowania w laboratoriach kontroli jakości.

Pomimo, że specjalizacja w zakresie badania poziomu wilgoci jest naszym głównym celem, to dostarczamy również analizatory do ciągłego pomiaru zawartości białka, tłuszczu/oleju, cukru, przypraw, kofeiny i innych składników/elementów, które absorbują wiązkę bliskiej podczerwieni NIR.

Zdając sobie sprawę, że wiele firm z branży spożywczej korzysta z wielu pomiarów referencyjnych, własnych lub zewnętrznych, czujniki wilgotności NIR firmy MoistTech zostały zaprojektowane aby być łatwymi w konfiguracji i obsłudze, oraz zapewniać natychmiastowe i precyzyjne pomiary bez utraty masy składników podlegających pomiarom. Dzięki natychmiastowym pomiarom uzyskają Państwo oszczędności na kosztach badań, czasie dostawy i kosztach wysyłki towarów.

Firma MoistTech ma duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących produkcji wszystkich rodzajów żywności. Kalibracja naszych czujników wilgotności żywności, długości fal pomiarowych, algorytmy i parametry optyczne czujników są ustawione fabrycznie. W przypadku analizy wilgotności produktów suszonych dokładność może wynosić 0,1%. W przypadku zastosowań o wyższej wilgotności dokładność może wynosić 0,2 i 0,5%. Pomiar zawartości tłuszczu/oleju oraz dokładność pomiaru zawartości białka zależą od danego zastosowania. Wyjścia sygnałowe mogą być odpowiednio skonfigurowane w celu dostosowania do kontrolerów PLC lub innych wymagań dotyczących zapisu danych. Aby uzyskać dodatkowe informacje lub omówić zastosowanie systemu w Państwa zakładzie produkcyjnym, prosimy o kontakt z nami.

Instalacja czujnika wilgotności

Zalecamy zainstalowanie czujnika na wyjściu z pieca, frytownicy, suszarki, itp., w pobliżu miejsca pakowania, tak aby zapewnić czas na stabilizację żywności podczas jej chłodzenia w celu dalszego przechowywania. Czujnik wilgotności żywności powinien być zainstalowany kilkanaście centymetrów nad taśmociągiem lub przenośnikiem ślimakowym tak, aby mógł w sposób ciągły monitorować proces i kontrolować zawartość wilgoci w gotowym produkcie (ręcznie lub automatycznie).

Korzyści płynące z analizy wilgotności żywności

  • Lepsza jakość produktu
  • Niższe koszty energii
  • Mniej odpadów produkcyjnych
  • 100% automatyczna inspekcja produktu
  • Mniej przestojów

Zastosowanie systemu ciągłego pomiaru wilgotności jest krytyczne dla następujących produktów:

  • Bułka tarta
  • Ciastka
  • Ciasto piekarnicze
  • Cukier
  • Czekolada
  • Czipsy ziemniaczane
  • Drożdże suszone
  • Herbata
  • Kawa
  • Krakersy
  • Mączka kukurydziana
  • Mąki
  • Mięso mielone
  • Mleko w proszku
  • Napoje w proszku
  • Orzechy
  • Osłonki wędliniarskie
  • Pektyna
  • Płatki ziemniaczane
  • Przyprawy korzenne
  • Ser
  • Soja
  • Sól
  • Suszone owoce i warzywa
  • Wysłodki z oliwek
  • Zboża
  • Ziarno
  • Zupy w proszku
  • Żelatyna

Wideo

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl