MoistTech IR-3000F - System Ciągłego Pomiaru Wilgotności w Produkcji Żywności
Opis
IR-3000F - system ciągłego pomiaru wilgotności w produkcji żywności
Znajomość zawartości wilgoci w materiałach używanych w procesie produkcji żywności i pieczenia stała się jednym z najbardziej krytycznych elementów w przemyśle, ponieważ wiele surowców sprzedawanych jest obecnie w oparciu o ich wagę. Czujniki wilgotności MoistTech mogą zapewnić szybki test poziomu wilgotności surowców, pozwalając zaoszczędzić firmom dużo pieniędzy.
Równie ważna jest znajomość zawartości wilgoci na etapie mieszania w procesie produkcji żywności, ponieważ woda wpływa na jakość i konsystencję produktu końcowego. Zmiany i nadmiar wilgoci w mieszankach mogą prowadzić do zbrylania się surowców i powstania produktu niezgodnego z recepturą. Badanie wilgotności żywności pozwala na dostosowanie procesu mieszania w celu utrzymania właściwego poziomu wilgotności.
Producenci dążą do uzyskania możliwie najlepszego produktu końcowego. Ilość wody w produkcie ma wpływ na jego smak, wygląd, konsystencję, stabilność, jak również okres przydatności do spożycia. Badanie poziomu wilgotności produktu końcowego gwarantuje producentom, że ich produkt będzie miał prawidłową konsystencję i będzie najwyższej jakości.
To, czy gotowe produkty mają za dużo czy za mało wilgoci, jest dużym problemem producentów. Weryfikacja czy zawartość wody nie jest zbyt niska może, szczególnie w przypadku artykułów spożywczych sprzedawanych na wagę, zapobiegać jego przesuszeniu. Z drugiej strony dodanie zbyt dużej ilości wody może wpłynąć na chrupkość, sprawiając, że produkt może stać się stęchły oraz przyczynić się do rozwoju bakterii i pleśni.
Monitorowanie zawartości wilgoci w procesie produkcyjnym żywności zapewnia oszczędności na kosztach energii i paliwa, a także zmniejszenie ilości odpadów produktu. Dzięki ciągłemu pomiarowi wilgotności czujnikiem NIR (zakres bliskiej podczerwieni), producenci mogą na bieżąco monitorować poziom wilgotności i odpowiednio sterować piecami, suszarniami, piekarnikami i frytkownicami, optymalizując proces produkcji przy minimalizacji wydatków energetycznych.
Dzięki ścisłej współpracy z branżą przemysłową i doświadczeniu zdobytemu podczas 40-letniej działalności w zakresie pomiarów, MoistTech posiada tysiące instalacji systemu IR-3000 na całym świecie dla szerokiego spektrum produktów spożywczych, od produkcji zawiesin po produkty sproszkowane. Oferujemy zarówno ciągły monitoring wilgotności na linii produkcyjnej jak i laboratoryjne czujniki wilgotności NIR do dodatkowych testów wybiórczych lub zastosowania w laboratoriach kontroli jakości.
Pomimo, że specjalizacja w zakresie badania poziomu wilgoci jest naszym głównym celem, to dostarczamy również analizatory do ciągłego pomiaru zawartości białka, tłuszczu/oleju, cukru, przypraw, kofeiny i innych składników/elementów, które absorbują wiązkę bliskiej podczerwieni NIR.
Zdając sobie sprawę, że wiele firm z branży spożywczej korzysta z wielu pomiarów referencyjnych, własnych lub zewnętrznych, czujniki wilgotności NIR firmy MoistTech zostały zaprojektowane aby być łatwymi w konfiguracji i obsłudze, oraz zapewniać natychmiastowe i precyzyjne pomiary bez utraty masy składników podlegających pomiarom. Dzięki natychmiastowym pomiarom uzyskają Państwo oszczędności na kosztach badań, czasie dostawy i kosztach wysyłki towarów.
Firma MoistTech ma duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących produkcji wszystkich rodzajów żywności. Kalibracja naszych czujników wilgotności żywności, długości fal pomiarowych, algorytmy i parametry optyczne czujników są ustawione fabrycznie. W przypadku analizy wilgotności produktów suszonych dokładność może wynosić 0,1%. W przypadku zastosowań o wyższej wilgotności dokładność może wynosić 0,2 i 0,5%. Pomiar zawartości tłuszczu/oleju oraz dokładność pomiaru zawartości białka zależą od danego zastosowania. Wyjścia sygnałowe mogą być odpowiednio skonfigurowane w celu dostosowania do kontrolerów PLC lub innych wymagań dotyczących zapisu danych. Aby uzyskać dodatkowe informacje lub omówić zastosowanie systemu w Państwa zakładzie produkcyjnym, prosimy o kontakt z nami.
Instalacja czujnika wilgotności
Zalecamy zainstalowanie czujnika na wyjściu z pieca, frytownicy, suszarki, itp., w pobliżu miejsca pakowania, tak aby zapewnić czas na stabilizację żywności podczas jej chłodzenia w celu dalszego przechowywania. Czujnik wilgotności żywności powinien być zainstalowany kilkanaście centymetrów nad taśmociągiem lub przenośnikiem ślimakowym tak, aby mógł w sposób ciągły monitorować proces i kontrolować zawartość wilgoci w gotowym produkcie (ręcznie lub automatycznie).
Korzyści płynące z analizy wilgotności żywności
- Lepsza jakość produktu
- Niższe koszty energii
- Mniej odpadów produkcyjnych
- 100% automatyczna inspekcja produktu
- Mniej przestojów
Zastosowanie systemu ciągłego pomiaru wilgotności jest krytyczne dla następujących produktów:
- Bułka tarta
- Ciastka
- Ciasto piekarnicze
- Cukier
- Czekolada
- Czipsy ziemniaczane
- Drożdże suszone
- Herbata
- Kawa
- Krakersy
- Mączka kukurydziana
- Mąki
- Mięso mielone
- Mleko w proszku
- Napoje w proszku
- Orzechy
- Osłonki wędliniarskie
- Pektyna
- Płatki ziemniaczane
- Przyprawy korzenne
- Ser
- Soja
- Sól
- Suszone owoce i warzywa
- Wysłodki z oliwek
- Zboża
- Ziarno
- Zupy w proszku
- Żelatyna
Dowiedz się więcej
Zajrzyj na stronę MoistTech.pl, aby dowiedzieć się więcej o bezkontaktowych czujnikach wilgotności NIR. Urządzenia nie można kupić przez e-sklep. Cenę miernika można poznać po przesłaniu zapytania o ofertę podając numer NIP.
Wideo
Dane techniczne
Zakres pomiarowy | 0 ÷ 95% wilgoci |
Rodzaj rejestratora | System pomiarowy |
Rodzaj sondy | Czujnik wewnętrzny |
Wyświetlacz LCD | Tak |
Diody LED | Nie |
Transfer danych | Ethernet, RS232/422/485, 4-20 mA |
GPS | Nie |
Stopień ochrony IP | IP65 (pyłoszczelny/struga wody) |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.